Sporturile nautice si plimbarile in larg, precum si pescuitul, se numara printre activitatile preferate ale multora dintre noi, iar dotarea mijloacelor de transport cu echipamentele adecvate de salvare si pentru diverse urgente – veste si colaci de salvare – este obligatorie.
Pe navele de dimensiuni mari, dotarea cu echipamentele de protectie, urgente si salvare este reglementata conform legislatiei, in timp ce pentru persoanele fizice, spre exemplu cei care merg frecvent la pescuit, aventurandu-se in largul apelor, este o masura de siguranta si protectie de care trebuie sa fie constienti.
Colaci de salvare – caracteristici si dimensiuni disponibile
Numarul si tipologia colacilor de salvare (dimensiunea) necesari la bordul navelor sunt stabilite in functie de capacitate si suprafata totala, respectiv numarul de persoane prezente pe vas.
Caracteristici:
Colacii de salvare sunt conceputi pentru a fi compacti si durabili, fiind fabricati din polietilena HD (de densitate mare) si spuma de poliurtan. De asemenea, acesti colaci de salvare sunt livrati cu benzi reflectorizante si funie, fiind rezistenti indiferente de conditiile si starea vremii. In fond, urgentele nu tin cont de starea vremii, iar in ceea ce priveste plimbarile in largul apelor, acestea sunt supuse factorului neasteptat.
Exemple dimensiuni colaci de salvare:
– colac salvare 2,5 kg
– colac salvare 4 kg
eMABO comercializeaza colaci de salvare si accesoriile aferente pentru cazurile de salvare
Pe langa colacii de salvare, cei care achizitioneaza echipamentele colective si individuale de protectie si salvare, este nevoie si de urmatoarele accesorii:
- saula plutitoare (30m);
- lumina colac de salvare;
- suport lumina colac de salvare.
Bineinteles, pentru luminile colacilor de salvare este nevoie de baterii alkaline.
Lampile (luminile colacilor de salvare) trebuie sa fie calitative, pentru a arde neincetat, cu intensitatea potrivita, in fiecare directie, iar sursa de alimentare ar trebui sa asigura functionarea pentru cel putin 2 ore. In principiu, aceste lumini nu necesita intretinere, mentenanta, avand durata de viata similara cu cea a colacilor. De aceea, este esential sa fie achizitionate in acelasi timp.
Utilizarea individuala a colacilor de salvare: cum trebuie sa se reactioneze atunci cand se da alarma de “om la apa”?
Atunci cand exista o situatie de urgenta, procedura de salvare pentru “om la apa” este aceasta:
- daca este vorba despre un vas de dimensiuni mare, se vor opri de urgenta masinile acestuia, pentru a evita ranirea omului (sa nu ajunga in zona elicei);
- se inclina carma in zona bordului in care este semnalat omul din apa, dupa care se executa manevra potrivita – Williamson sau Butakov;
- din respectivul bord se va aruna geamandura combinata;
- se pregateste o barca de serviciu pentru ca omul cazut in apa sa fie recuperat.
Inainte de plasarea unei comenzi de colaci de salvare din magazinul online, este preferabil sa fie solicitate informatiile utile privind tipurile de colaci potriviti si accesoriile aferente, astfel incat achizitionarea, amplasarea si utilizarea, in caz de nevoie, sa fie efectuate corect.
Date utile:
Telefon – 0740 253 570
Mail – info@emabo.ro
Website – www.emabo.ro