Sterilizarea si castrarea sunt, de departe, interventiile care le dau emotii celor mai multi stapani. Si nu pentru ca reprezinta o operatie dificila, caci nu dureaza multe ore, dar este posibil sa nu cunoasca toate beneficiile acestei interventii.
Cunoasterea in detaliu a procedurilor, precum si a avantajelor realizarii lor te vor ajuta sa iei decizia mult mai rapid, stiind ca va contribui la calitatea vietii voastre – a cainelui sau a pisicii in special, si a voastra in general.
Care este diferenta intre castrare si sterilizare?
Deseori se face confuzia intre cei doi termeni, fiind folositi gresit, insa explicatia lor este simpla: castrarea este procedura aplicata unui mascul, iar sterilizarea inseamna indepartarea organelor de reproducere ale cateluselor (femele).
Atat castrarea, cat si sterilizarea, sunt proceduri realizate sub anestezie totala, ceea ce inseamna ca animalutul tau de companie nu are de suferit. De regula, nu prezinta riscuri majore, daca sunt urmate toate recomandarile de pregatire inainte de operatie si indicatiile postoperatorii, pentru refacerea completa.
Cu toate ca sterilizarea si castrarea sunt proceduri care au acelasi rezultat, trebuie sa retii faptul ca pentru femele, sterilizarea este mai invaziva si perioada de recuperare este mai lenta, de aceea va fi nevoie sa-i acorzi mai multa atentie.
Asadar cum trebuie pregatit animalutul inainte de interventie?
Indicatiile de pregatire a animalutului se refera in primul rand la comunicarea cu medicul, cu privire la varsta potrivita de realizare a procedurii, care este diferita in functie de talie si alti factori, cunoscuti de medicul specialist. Mai apoi, chiar inainte de operatie, este important sa respecti indicatiile de alimentatie/hidratare:
- Alimente: te vei asigura ca nu va manca, aproximativ 4 ore inainte de procedura;
- Hidratare: restrictia este, la fel ca in cazul alimentelor, de 4 ore.
Pe langa masurile respectate cu strictete, chiar inainte de interventie, veterinarul va mai face un consult si va efectua testele necesare pentru a se asigura de starea de sanatate perfecta a cainelui tau, pentru o operatie fara riscuri si recuperare completa.
In final, lasa toate emotiile si ingrijorarile deoparte pentru a nu-i transmite cainelui starea ta: are nevoie de tine, iar tu trebuie sa-i fii alaturi.
Avantajele castrarii – De ce este recomandata castrarea masculilor si sterilizarea femelelor?
Multi ezita sa realizeze castrarea cainelui sau sterilizarea catelusei, din frica de a nu fi o procedura dureroasa si pentru ca nu cunosc avantajele aduse patrupedului. Studiile si experientele trecute reflecta faptul ca animalele au o viata mult mai calitativa dupa realizeaza procedurii.
Nici miturile despre castrare si sterilizare nu ii ajuta pe stapani sa ia decizia linistiti. De aceea, explicatiile specialistilor vor lamuri cat de adevarate sunt informatiile care circula:
- Dupa interventie, cainele ia in greutate
Unul dintre cele mai populare mituri, care nu este adevarat – cainele nu va lua in greutate daca este hranit corespunzator, face miscare – plimbare, joaca si are un stil de viata sanatos.
Intr-adevar, dupa operatie, metabolismul se va schimba, astfel ca veterinarii recomanda cantitatea de hrana pentru dezvoltare armonioasa si echilibru; de obicei trebuie redusa cu 20%.
- Operatia aduce modificari in comportament si personalitate
Personalitatea cainilor nu se modifica dupa operatie, indiferent ca ai un mascul sau o femela. De fapt, singurele schimbari pe care le vei remarca sunt faptul ca nu va mai incerca sa isi marcheze teritoriul, faptul ca nu va mai fi violent din cauza hormonilor, in perioada de imperechere.
Avantajele castrarii animalutelor
In functie de rasa, implicit talia cainelui, medicul veterinar va recomanda perioada propice pentru realizarea procedurii de castrare. In mod normal, cainii de talile medie si mica sunt castrati devreme, in jur de 6 luni, in timp ce pentru cainii mari, medicii veterinar recomanda realizarea castrarii la peste 1 ani, uneori mai tarziu. (in funcție de rasă)
Beneficii:
- prevenirea cancerului testicular/cancerului de prostată;
- prevenirea unora dintre afectiunile ortopedice;
- reducerea altercatiilor cu alti masculi in perioada de imperechere; diminuarea comportamentului agresiv.
Cainii care nu sunt castrati nu sunt in siguranta, au tendinta de a fugi de acasa pentru a gasi femele, pot fi raniti sau calcati de masina, etc.
Avantajele sterilizarii:
In cazul femelelor, avantajele se refera cu precadere la reducerea riscurilor de sanatate pe care le prezinta. Pentru femele, în funcție de rasa, se recomanda chiar înainte de a avea primul ciclu de călduri. De obicei după vârsta de 6 luni se poate face o evaluare a femelei.
De asemenea, sterilizarea impiedica aparitia “sarcinilor false”, care apar cu anumite probleme de comportament si medicale.
Alte beneficii ale sterilizarii:
- reducerea riscului de infectii la nivelul uterului (piometru);
- reducerea riscului de cancer mamar;
- evitarea sarcinilor nedorite.
In plus, sterilizarea si castrarea sunt proceduri chirurgicale de rutina, care aduc o serie de avantaje si stapanilor si societatii. De la evitarea comportamentului agresiv, la reducerea puiutilor nascuti cu malformatii, evitarea sarcinilor nedorite si pana la reducerea numarului de caini pe strazi – sterilizarea si castrarea reprezinta solutii eficiente.
Cum sa te pregatesti – Ce trebuie sa stii dupa efectuarea operatiei de castrare/sterilizare?
Daca interventia decurge normal, stapanul isi poate lua cainele acasa in aceeasi zi. Cainele va fi ametit de la anestezie si necesita atentia ta pentru cateva zile, astfel incat sa fii atent la orice semn ce poate reprezenta o urgenta si care te trimite la cabinetul veterinar de urgenta.
Medicul va vedea cainele dupa cateva zile, pentru monitorizarea recuperarii: la 3 zile si apoi dupa 10 zile. In cazul in care in urma controlului medicul decide ca se recupereaza asa cum trebuie, cainele va avea voie sa iasa la plimbare, cu protectia potrivita (bandaj la locul inciziei, guler conic).
- Recuperarea cainilor dupa operatie
Succesul interventiei este influentat si de maniera in care ii facilitezi recuperarea. Cum vei avea grija de el dupa ce il preiei de la cabinet?
- Restrictionarea efortului (conform recomandarilor medicului) in medie 7-10 zile. Doar daca apar complicatii se impune o perioada mai mare de repaus. Oricum, cainele isi va restrictiona singur miscarile.
- Evitarea socializarii cu alte animalute potential agresive: acasa, la plimbare, in parc – este important sa te asiguri ca nu intra in contact cu alti caini sau alte animale agresive.
- Mentinerea curata a plagii: exista gulere conice si alte metode recomandate de medic pentru a opri cainele a linga zona operatie, respectiv pentru mentine locul inciziei curat si igienic.
- Amanarea bailor/contactului cu apa: minim 10 zile este interzis contactul cu apa, care ar putea determina aparitia infectiilor.
- Administrarea de medicamente (calmante, analgezice): sunt administrate doar daca medicul le recomanda, niciodata fara schema de tratament realizata de veterinarul care a realizat procedura si urmareste perioada de recuperare.
- Alimentatie speciala: va fi nevoie de hrana care se digera mai usor si pentru a avita constipatia si incordarile inutile ale abdomenului – eventual hrana umeda, de care mai ales femelele au nevoie. Consulta-te cu veterinarul si acorda-i ingrijirea speciala cainelui tau.
- Verificarea locului intervenției: medicul veterinar te va ghida sa urmaresti locul inciziei si sa iei legatura cu el in cazul in care remarci umflaturi, roseata sau scurgeri de lichid cu miros neplacut (semn al unei infectii).
In plus, este important sa urmaresti comportamentul cainelui: se alimenteaza sau nu, are energie, prezinta stari de voma, are diaree – situatii in care este nevoie sa iei legatura cu medicul veterinar. De retinut faptul ca recuperarea dureaza si este nevoie sa ai grija sa nu se agite, sa alerge, chiar daca isi revine repede si este vioi.
Ca orice interventie chirurgicala, exista mici riscuri la realizarea castrarii/sterilizarii, dar se refera mai mult la tehnica de realizare (este important sa fie efectuate doar la clinici de incredere), la starea de sanatate a cainelui (in cadrul unei clinici profesionale, medicii veterinari stiu sa evalueze corect daca animalutul poate suporta in acel moment interventia) si la respectarea indicatiilor postoperatorii.
Complicatii pot aparea daca exista afectiuni mai vechi sau din cauza unei reactii la anestezia generala, riscuri mai greu de prevazut in prealabil, fara teste efectuate corect. De aceea, prestigiul clinicii si experienta medicului veterinar sunt importante: testele de sange si evaluarile recomandate in cazul acestei interventii pot releva afectiuni la inima, ficat, rinichi, la fel cum pot fi depistate si alergiile la anumite substante ce pot fi prezente in anestezic.
Astfel, medicul veterinar va proceda la remedierea acestor efectiuni si probleme inainte de efectuarea castrarii/sterilizarii.
Daca tu si animalul tau de companie locuiti in judetul Constanta sau imprejurimi, puteti apela cu incredere la dr.vet. Rebeca Neagu, pe care o veti gasi la Cabinetul Veterinar Valu. Se ocupa de toate procedurile obligatorii pentru sanatatea cainilor, de la vaccinare, microcipare, sterilizare/castrare si tot ce inseamna controale de rutina.
Contact
Telefon – 0725 826 052
Website – https://www.cabinetveterinarvalu.ro/